Udelivet og naturen er en stor del af vores hverdag i Ønskelandet. Vi ønsker at give børnene erfaringer og en forståelse for naturen og dens potentialer. Naturen bliver derfor vores oplevelses rum, læringsrum og det sted vi finder ro, vildskab og fællesskab, Naturen skærper vores opmærksomhed og nysgerrighed.
Miraklet ved at se et lille frø blive til en lækker solmoden tomat, der kan spises direkte fra planten.
Målet med at bruge fra jord til bord er at give barnet en forståelse for hvorfra fødevarerne kommer og en viden om at maden er værdifuld. Børnene er med til at så, plante, luge, vente og høste, de får en fornemmelse af at det tager lang tid og megen pasning at fremavle, det vi spiser hver dag, det være sig grønsager i urtehaven, tomater i drivhuset eller grisene i folden.
Børnene er med når der høstes af afgrøder, at få jord på fingrene når kartoflerne graves op, at bruge masser af tid til at sanse og røre, dufte og smage, alt det vil højne barnets oplevelse og begejstring for det færdige produkt.
Vi høster årstidens frugt og grønt, laver det til marmelader, syltede grønsager og forskellige safter, noget af det nydes i den kolde vintertid.
Børnene får en grundlæggende forståelse for, at mad og fødevarer har en historie. Her i Danmark er der mange traditioner omkring maden blandt andet spiser man: and til Mortens aften, og lam til påske, risengrød til jul og koldskål når solen skinner.
Som et led i vores store interesse og engagement er vi i gang med at implementere de ”grønne spirer”, hvis største fokus er udeliv, natur og miljø og en grøn og sund hverdagskultur.
Vidste du… Naturen giver sundere Børn
En ny forskningsoversigt fra Center for Børn og Natur viser, at børn som møder naturen i deres daginstitutioner både bliver sundere og stærkere, har mindre tendens til sukkersyge, sover bedre og er mindre syge, samtidig har de en bedre trivsel.
(https://centerforboernognatur.dk/projekter/kom-med-ud/forskningsoversigt/)