Ønskelandets Børnehave

Børnehaven fordeler sig over flere lokaler, gymnastiksal, på legepladsen eller i nærområdet, afhængig af aktiviteter i løbet af dagen.

Vi er optagede af at tænke i helheder, og i modsætning til de mange stueopdelte institutioner, har vi valgt at opbygge vores børnehave, ud fra en pædagogik på funktionsopdelte rum. Børnene får derved mulighed for at danne relationer på kryds og tværs, som tilgodeser en større samhørighed i gruppen.

Vi ønsker en hverdag, hvor vi både bruger vores indendørs rammer, men også har mange timer i den friske luft. At være udenfor giver utallige muligheder, både hvor vi bruger vores grovmotorik i træerne, eller medbringer finmotoriske sysler.

Vi nyder uderummets frihed, hvor der er højt til loftet, så vi kan få lov at udfolde vores kompetencer til fulde.

Børnene er fordelt i tre grupper:
”Hippogrifferne”, ”Nøddepatruljen” og ”Musvitterne”
(Børnene har selv været med til at vælge navnene:-)).

Grupperne, på nær Hippogrifferne, mødes én gang ugentlig, hvor de vil tage på ture ud af huset, fordybe sig kreativt, lege osv. Derudover spiser grupperne sammen, holde fødselsdage m.m.
Børnene vil dermed også tilknyttes faste voksne, som sikrer trivsel hos det enkelte barn.

Når børnene ikke er i grupperne, er alle børn tilknyttet alle voksne. Det vil altså sige, at børnene bliver knyttet til flere forskellige voksne.

Derudover prioritere vi, at børnene kommer i mindre grupper for at styrke børnenes kompetencer eller legerelationer.

Udeliv, naturen og de Grønne spirer

Udelivet og naturen er en stor del af vores hverdag i Ønskelandet. Vi ønsker at give børnene erfaringer og en forståelse for naturen og dens potentialer. Naturen bliver derfor vores oplevelses rum, læringsrum og det sted vi finder ro, vildskab og fællesskab, Naturen skærper vores opmærksomhed og nysgerrighed.

Miraklet ved at se et lille frø blive til en lækker solmoden tomat, der kan spises direkte fra planten.

Målet med at bruge fra jord til bord er at give barnet en forståelse for hvorfra fødevarerne kommer og en viden om at maden er værdifuld. Børnene er med til at så, plante, luge, vente og høste, de får en fornemmelse af at det tager lang tid og megen pasning at fremavle, det vi spiser hver dag, det være sig grønsager i urtehaven, tomater i drivhuset eller grisene i folden.

Børnene er med når der høstes af afgrøder, at få jord på fingrene når kartoflerne graves op, at bruge masser af tid til at sanse og røre, dufte og smage, alt det vil højne barnets oplevelse og begejstring for det færdige produkt.

Vi høster årstidens frugt og grønt, laver det til marmelader, syltede grønsager og forskellige safter, noget af det nydes i den kolde vintertid.

Børnene får en grundlæggende forståelse for, at mad og fødevarer har en historie. Her i Danmark er der mange traditioner omkring maden blandt andet spiser man: and til Mortens aften, og lam til påske, risengrød til jul og koldskål når solen skinner.

Som et led i vores store interesse og engagement er vi i gang med at implementere de ”grønne spirer”, hvis største fokus er udeliv, natur og miljø og en grøn og sund hverdagskultur.

 


Vidste du… Naturen giver sundere Børn

En ny forskningsoversigt fra Center for Børn og Natur viser, at børn som møder naturen i deres daginstitutioner både bliver sundere og stærkere, har mindre tendens til sukkersyge, sover bedre og er mindre syge, samtidig har de en bedre trivsel.

(https://centerforboernognatur.dk/projekter/kom-med-ud/forskningsoversigt/)

Udeliv, naturen og de “Grønne Spirer”

Opstart i børnehave

Cirka en måned før opstart kontakter vi jer gennem Famly, med henblik på at inviterer jer ned i Ønskelandet. Jeres barn har herved mulighed for at møde sine nye kammerater, og vi får mulighed for at snakke lidt om, hvordan vi sikrer den bedste start for jeres barn.

Nogle børn vil synes, det er en fest at skulle starte i nye rammer, mens andre børn vil opleve det svært. Personalet vil benytte den første tid til at skabe tryghed og nærvær, så barnet tilknyttes til de voksne. Vi vil være i tæt dialog med jer forældre, om jeres barns trivsel, og sammen kan vi skabe den bedste plan for jeres barn.


Den første uge i institutionen anbefaler vi, at børnene får nogle korte dage.

Søvn

Mange børn har, når de starter i børnehave, stadig brug for middagslur. Når vi har spist vores frokost, bliver børnene puttet og sover til de vågner. De første børn vågner oftest omkring kl. 14 og som regel vågner de andre løbende derefter.

Børnene sover på en madras i børnehaven, sammen med de øvrige sovebørn. Rummet vil blive fyldt med en stjernehimmel og stille musik – alt sammen til at skabe en tryg atmosfære, at tage til drømmeland i. Et personale fra børnehaven vil være hos børnene indtil de falder i søvn.

Vi sørger for madrasser og dyner. Medbring gerne sut og/eller bamse – det kan godt skabe lidt tryghed, når man skal sove et nyt sted.

Dyr

I vores have bor vores dyr: grise, høns, marsvin – tusindvis af edderkopper og alverdens andre kriblekrable-skabninger. Vores dyr har en særlig plads i vores fællesskab: Det er et fælles ansvar at vores dyr har det godt, at de får mad og vand – og at vi passer på dem. Børnene er smaddergode til at tage ansvar, respektere dyrene og behandle dem med respekt.

Dyr er et fantastisk redskab til at give børnene sanseoplevelser, empati, læring og indsigt. Hvis du behandler dyrene godt, vil det respondere positivt tilbage. Børnene lærer at drage omsorg og tage ansvar – og derudover har dyrene en utrolig evne til at skabe ro, tryghed og nærvær.

Børnene lærer at omgås dyrene og efterhånden aflæse deres adfærd. En viden, der delvist kan overføres til forholdet mellem mennesker, og dermed styre børnenes evne til at danne relationer.

Dyrene er derfor et læringsværktøj – og ikke bare underholdning.

Dyrene giver anledning til en masse spændende snakke. Når dyrene parrer sig, blive syge eller dør, er det oplagt at tage snak om forplantning, liv og død. Derudover lærer børnene hvor ægget kommet fra, at kyllingen i køledisken har levet et liv lige som vores, og indimellem kan vi finde på at slagte en høne og spise den.

I weekenden har vi derfor også brug for jeres hjælp til fodring – børnene elsker når det er deres tur til at passe dyrene, det giver et helt særligt ansvar, og samtidig kan I tage æg med hjem til morgenmaden😊

Vi vil rigtig gerne vise jer rundt i Børnehuset Ønskelandet
– giv os et kald, så vi kan aftale nærmere om hvornår.

Tøj

Vi har mange timer på udenfor, det er derfor også vigtigt at børnenes garderobe er fyldt med ekstra tøj. Vi ved, at der er begrænset med plads på rummene, så børnene vil derfor have en ekstra kasse til deres tøj, så rummet kun behøver at indeholde det barnet skal bruge.

Her skal der i løbet af året hænge og stå:

 

Sommer:

1 sæt regntøj
1 par gummistøvler 
1 par sko 
1 par sandaler  

Forår/efterår:

1 sæt regntøj 
1 sæt termotøj
1 par termostøvler 

1 par sko  
1 hue

Vinter:

 

1 flyverdragt
1 par vinterstøvler
1 par termostøvler  
1 hue

I den store kasse anbefaler vi, at der er:

Sommer:

1 par gummistøvler
1 sæt regntøj

1 varm trøje.

Forår/efterår:

 

1 sæt regntøj
1 sæt termotøj

1 par Termostøvler

1 hue

Vinter:

1 sæt Regntøj, gerne i en størrelse større.

1 sæt termotøj  
1 par termostøvler  
1 hue

(Erfaringen viser, at vanter ofte forsvinder, bliver våde – og det kan være svært at finde to ens). Derfor har Ønskelandet indkøbt en hulens masse vanter, som er til rådighed.

HUSK NAVN i jeres barns ting.

  • Ekstra tøj:
    2 sæt regntøj
    2 par støvler
    2-3 sæt skiftetøj
    En fleecetrøje

  • Om vinteren også:
    1 tyk trøje
    2 huer
    2 flyverdragter

(Erfaringen viser, at vanter ofte forsvinder, bliver våde – og det kan være svært at finde to ens). Derfor har Ønskelandet indkøbt en hulens masse vanter, som er til rådighed.

HUSK NAVN i jeres barns ting.

Fødselsdage

Juhu – endelig er det min fødselsdag! Det er altid en særlig dag, når man har fødselsdag. Vi fejrer barnet med flag, fødselsdagssang og en gave. Børnene må gerne medbringe én ting, eks. Boller, kage, is eller lign. Efter vi har spist vores frokost, vil vi nyde det medbragte.

Aftal med personalet, når dagen nærmer sig.

Indimellem oplever vi, at børnene gerne vil invitere deres børnehavekammerater hjem til fødselsdag. Vi vil gerne opfordre til at I enten invitere hele gruppen, alle piger/drenge eller lign. Hold fællesskabet åbent, så vi undgår at enkelte børn føler sig forbigået.

Dagligdag

  • Kl. 6.15

    Fra marts-oktober: Ønskelandet åbner udenfor i Café Tusindfryd.

    Fra oktober-slut februar: Ønskelandet åbner indenfor.

  • Kl. 6.15-8.00
    Morgenmad tilbydes til de børn, der ikke har spist hjemmefra, eller har behov for et ekstra måltid.
  • Kl. 7.30

    Legepladsen åbnes og alle børn skal på toilet og have vasket hænder.

    Hippogrifferne (de yngste børnehavebørn) samles inden døre.

  • Kl. 8.45

    Børnene tilbydes formiddagsmad.

  • Kl. 9.00-10.30
    Nogle børn skal i grupper og andre tilbydes forskellige aktiviteter på legepladsen.
  • Kl. 10.30
    Alle børn skal på toilet og have vasket hænder.
  • Kl. 11.00-11.30
    Middagsmad.
  • Kl. 11.30-13.30
    Aktiviteter og leg, inde eller ude.
  • Kl. 13.30
    Frugt/boller eller lign.
  • Kl. 14.00-17.00
    Aktiviteter og leg, inde eller ude.

Overgang til skole

Typisk glæder børnehavebørn sig til at starte i skole, dog kan det være en stor mundfuld, når børnene ikke kender de nye rammer eller hvad der kræves af dem.

Når barnet har et år tilbage i børnehaven, knyttes barnet til vores Storbørnsgruppe. I denne gruppe vil vi gøre børnene så klar som muligt ved at lave forskellige projekter, hvor børnene skal fordybe sig, være kreative, løse opgaver og meget mere.

Storbørnsgruppen er et særligt fællesskab, hvor vi i højere grad end tidligere skal huske det vi har lært omkring respekt, tolerance, omsorg og mod. Vi skal nyde at være samlet i et alderssvarende fællesskab, hvor vi kan lave alverdens fede aktiviteter, samt tage på ture ud af huset, eks. Aqua i Silkeborg.

Vi vil besøge skolerne til besøgsdagene og besøge skolernes legepladser. Derudover vil vi tale med børnene om, hvad det vil sige at gå i skole. Vi vil skabe referencer til allerede kendte oplevelser, så børnene derved opnår en større forståelse.

Mad og måltider

Frokosten, og alle andre måltider nyder vi sammen. Nogle børn har måske behov for en lur før maden og spiser først senere, men vi tilstræber, at måltidet er en fælles oplevelse.

Børnene vil blive præsenteret for al slags mad. Børnene spiser selv, og dem, der har behov for hjælp og støtte, får selvfølgelig det, men det er vigtigt, at vi som personale og I som forældre støtter børnene i at forsøge at spise selv. Vi opfordrer børnene til at mærke efter i maven om de er mere sultne, og nogle gange kræver det en lille pause, inden de får mere på tallerkenen.

Børn er selvstændige små mennesker, der ofte har en klar holdning til, hvad der skal – og ikke skal – puttes i munden.

En ny smag er ofte noget, man skal lære at kunne lide. Derfor er det helt naturligt at børn afviser mad, som de ikke er vant til at spise. I takt med at madens smag bliver mere og mere velkendt, vil maden også blive foretrukket mere og mere. Men ligesom man ikke behøver at “lære” børn at tale eller gå, skal man her også blot støtte og udfordre læreprocessen ved at skabe rammerne for, at barnet trygt kan eksperimentere med nye smagsoplevelser og i eget tempo finde frem til, hvad han eller hun kan lide at spise. Det er her børnene udvikler deres madmod. Ved et fælles måltid, støtter børnene hinanden og opbygger derved fælles mad mod.

Fri for mobberi – alle har ret til at høre til

Mary Fonden og Red Barnet står sammen om anti-mobbe-programmet Fri for Mobberi, som i dag er udbredt til halvdelen af Danmarks institutioner.


Fri for Mobberi er udviklet til at forebygge mobning blandt børn i alderen 0-8 år og består af en kuffert med pædagogiske redskaber – for eksempel Bamseven, samtaletavler/plakater og rytmik. Disse redskaber gør det let at arbejde med et ellers abstrakt emne som mobning. Og undersøgelser viser, at mange af børnene bliver mere omsorgsfulde over for hinanden, mens hele 98% af lærerne og pædagogerne vil anbefale Fri for Mobberi til andre institutioner.

Nu har ”Fri for mobberi” været flyvende i Børnehuset Ønskelandet et års tid. Vi har i løbet af året arbejdet med fri for mobberi’s værdier og ladet det skinne igennem vores hverdag, både i det skjulte og mere målrettede aktiviteter – og vi er virkelig begejstrede. At se alle vores ønskebørn, udvise tolerance, respekt, omsorg og mod, er en rejse som vi voksne aldrig får nok af – tværtimod giver hele konceptet os blod på tanden, til at udvikle værdierne endnu mere og finde endnu flere nuancer i fælleskabet om at skabe de bedste rammer – nemlig Ønskelandet.

Fri for mobberi – alle har ret til at høre til

Medarbejdere i børnehaven

Anna-Maija Veng

Pædagogmedhjælper

Bettina Gredler

Pædagogmedhjælper

Emma Tobiassen

Pædagogmedhjælper

Geertanaa Monoharan

Pædagogmedhjælper – vikar

Jesper Stampe Pallesen

Pædagog

Karen Hebsgaard

Pædagog – vikar

Kristian Møller Poulsen

Pædagog

Sabrina Abdullahi Adow

Pædagogmedhjælper – vikar – rengøring

Sille Rolighed

Pædagogmedhjælper – vikar

Vibeke Birch Lundgaard

Pædagog

Find os her

© Børnehuset Ønskelandet. All rights reserved.