Vuggestuebørnene gør hver dag en stor indsats for at få os til at forstå hvad de har på hjertet.
Små børn kan i en tidlig alder forstå meget mere, end vi tror, og ved hjælp af babytegn giver vi børnene mulighed for at kommunikere med os, udtrykke et behov eller fortælle, at noget gør ondt. Babytegn vil være understøttende til barnets sprog, altså vil vi bruge det verbale sprog samtidig med tegnene.
Babyers finmotorik udvikles langt hurtigere end deres tale, og derfor giver babytegn dem et kommunikationsredskab indtil de begynder at tale.
Forskning viser at babytegn:
- Stimulerer barnets sproglige udvikling
- Giver barnet mulighed for at udtrykke sine følelser, ønsker og behov
- Mindsker frustrationer som opstår når man ikke bliver forstået
- Giver højere IQ
- Øger barnets selvværd
Sprogstimulering:
Sprogstimulering og generel fokus på sprog, er i spil dagen lang og hele tiden i vuggestuen. Vi snakker med børnene om det vi ser, det vi gør og alt derimellem.
Når vi skal planlægge et nyt forløb, er vi optagede af hvordan vi gør emnet spændende for børnene og især det visuelle spiller en stor rolle. F.eks. Vores netop afsluttede forløb om vilde dyr, havde vi placeret vilde dyr i vores uro på puslebordet, hvilket giver anledningen under bleskift til at snakke om dyrene og bruge babytegnene dertil.
Vi kommer hele vejen omkring dyrene, hvor mange ben har de, hvilken farve osv. Derudover har vi udvalgt sange, som børnene præsenteres for løbende i løbet af dagen – disse sange er bl.a. også placeret over puslebordet, så børnene selv kan give udtryk for at de ønsker at synge dem.
Hvis vi f.eks. har et tema omkring vilde dyr, har vi især fokus på bogstavernes lyde, som knyttes op på forskellige vilde dyr – herved skaber vi en sammenhæng mellem de forskellige bogstavslyde og vores tema.
Børnene elsker genkendeligheden i at have hørt sangene mange gange, og de er pivstolte når de kan være med på lydene eller dyrenes fagter. Vi vil gerne delagtiggøre jer, så det er en fornøjelse at høre når I også bruger sangene derhjemme.
Til samling, har vi en samlingskasse som er den samme kasse hver dag. Heri ligger både sangene samt forskellige dyr – her får vi kombineret den visuelle del til dyrene, og fokus på den sproglige opmærksomhed.
Vi går på biblioteket og låner bøger omkring vilde dyr, børnene elsker en tur op blandt bøgerne og være med til at vælge de bøger vi skal have med hjem. Bøgerne læser vi flere gange i løbet af dagen, og børnene får mulighed for at læse i dem oppe ved bordene, da vi skal passe særligt på de lånte bøger, så det er lidt noget særlig at læse i dem oppe ved bordene.
I de små gruppeaktiviteter og til rytmik, er temaet stadig i fokus – vi bruger vores finmotoriske evner til at udarbejde fine løver/giraffer eller lignende. Til rytmik leger vi løver, eller lave yogaøvelser – og hold nu op, hvor er de gode til at udfordre deres kroppe og de øver sig.
Alt i alt, er sprogstimulering i vuggestue med i alt det vi laver – og det er helt særligt at se hvordan børnene sprog udvikler sig i forskelligt tempi.